Akoestiek op kantoor

In stilte werken op kantoor: een goede akoestiek verbetert de concentratie

Steeds meer mensen willen, mede omwille van de (energie-)crisis, opnieuw vanop kantoor werken. Maar hoewel de goesting groot is, houdt één iets velen tegen: lawaai en bijgevolg afleiding op kantoor. Dat is vaak te wijten aan een slechte akoestiek. Wil jij je medewerkers ook graag motiveren om van op kantoor werken, maar geven ze aan snel afgeleid te zijn door het geluid van de printer, het gebabbel van de collega’s of het gerinkel van de telefoon aan de receptie? Door het installeren van de juiste akoestische toepassingen kunnen ze alsnog in stilte én geconcentreerd verder werken. Maar welke akoestische oplossingen zijn er? 

Steeds meer medewerkers keren terug naar kantoor

Hoewel van thuis uit werken stilaan een gewoonte is geworden tijdens en na COVID, keren sommige medewerkers terug naar de werkvloer. De reden? De steeds groter wordende impact van de oorlog in Oekraïne en bijgevolg de torenhoge energieprijzen. Het is vandaag dus vooral ook financieel interessanter voor velen, want door naar kantoor af te zakken, verbruik je thuis minder.

Maar werken op kantoor betekent vaak ook meer afleiding: collega’s die rondlopen en aan je bureau stoppen voor een babbeltje, telefoontoestellen die rinkelen, achtergrondmuziek die afspeelt, het geluid van de printer… Het zijn stuk voor stuk dingen die je kunnen afleiden van je werk. Maar hoe los je dat dan op? Daar hebben wij bij Toon De Somer een antwoord op: we maken je wegwijs door de verschillende soorten akoestiek.

Rust je kantoor uit met de juiste vorm van akoestiek

Hoewel hoofdtelefoons, al dan niet met noise cancelling, vaak de gemakkelijkste oplossing is om snel en efficiënt komaf te maken met omgevingsgeluiden en collega’s die je om de haverklap willen aanspreken, zijn er ook meer voor de hand liggende oplossingen. Zo kan je al van bij het prille begin een nieuwe kantoorruimte van de juiste akoestiek voorzien en kunnen er akoestische plafond- en wandpanelen worden geïnstalleerd, zodat het geluid binnen in de ruimte niet weergalmt.

Werd er van bij het begin geen rekening gehouden met akoestiek? Dan zijn er ook andere oplossingen: installeer een akoestische wand tussen bureaus, ga voor meubilair zoals zetels met een akoestische functie of ga voor complete stilte en plaats een silent room.

Akoestische spuitplijster of akoestische plafond- of wandpanelen

Nog al te vaak wordt er bij moderne ontwerpen geen rekening gehouden met akoestiek. Dat resulteert in een mooie werkplek, maar ook een die niet comfortabel aanvoelt. Gevolg: je medewerkers blijven weg. De boodschap is dus om van bij de ontwerpfase rekening te houden met akoestiek. Ga voor een geluiddempende plafondafwerking door bijvoorbeeld akoestische en geluidsabsorberende spuitplijster en zorg voor een sfeervolle en prettige ruimte om in te werken.

Wil je weten hoe spuitplijster wordt aangebracht? Bekijk de video van Quality By Design.

Ben je de ontwerpfase al voorbij en is je kantoor al volledig ingericht? Of heb je zodanig hoge plafonds dat spuitplijster zijn effect mist? Dan kan je nog steeds kiezen voor akoestische plafondpanelen. Hang deze op de gewenste hoogte (kan ook lager dan je plafond) en vermijd overstemmend geroezemoes. Plafondpanelen bestaan ook in wandformaat. Meer informatie daarover vind je hier.

Scheid je bureau af van je overbuur met een akoestische tussenwand

Werk je aan een eiland waaraan ook andere bureaus en collega’s vasthangen? En moeten die collega’s regelmatig telefoneren? Of slaan ze nogal rap een babbeltje? Met een akoestische tussenwand los je al heel wat op: de wand zorgt ervoor dat je elkaar enerzijds niet kan zien en anderzijds dat het geluid van rechtover je ook gedempt wordt.

Meer informatie over akoestische scheidingswanden vind je hier.

Ook meubilair kan een akoestische functie hebben

Wist je dat bepaald meubilair ook een akoestische functie kan hebben? De meest voorkomende meubelstukken die voor een verbeterde akoestiek gebruikt worden, zijn sofa’s. Daarbij is niet alleen een hoge rugleuning cruciaal, ook het gebruik van de juiste stoffen is erg belangrijk.

Bij Toon De Somer hebben we zo de Amicoustic in de aanbieding. Benieuwd naar de verschillende uitvoeringen die we aanbieden? Je bekijkt ze hier.

Silent Rooms

Heb je het, ondanks het toepassen van akoestische spuitplijster, akoestisch meubilair of akoestische scheidingswanden, alsnog moeilijk met het omgevingsgeluid op kantoor? Ga dan voor een silent room. De silent room is een modulaire akoestische cabine waarin je je op je gemak kan afzonderen of waarin je een kleine vergadering kan houden. Het voordeel? De cabine is volledig geluidsdicht, heeft een eigen ventilatiesysteem en beschikt over een eigen scherm met de juiste aansluitingen. Meer informatie over de Q-room vind je hier.

Jouw kantoorruimte volledig klaarstomen voor de massale terugkeer van je medewerkers naar de werkvloer? Wij helpen je graag verder!
Featured Items

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy