Inspirerende werkplek

5 tips voor een inspirerende werkplek

Het is iets waar véél ondernemingen mee worstelen: het bieden van een inspirerende werkplek voor hun medewerkers. Nog te vaak zijn kantoren grijze, grauwe ruimtes waar niemand erg gelukkig van wordt. Met deze 5 tips maak jij van jouw (open) kantoorruimte alsnog een aangename en inspirerende werkplek.

Je medewerkers een plek geven die inspireert en waar ze dagelijks graag naar komen afgezakt: het is niet elk bedrijf gegeven. Nog al te vaak zijn kantoren niet meer dan een verzameling van een stoffen grijze vloer, witte bureau’s en (niet er ergonomische) zwarte bureaustoelen. Kortom: een weinig inspirerende omgeving. Iets wat anno 2023, waarin er steeds meer focus op ‘Het Nieuwe Werken’ ligt, nog maar weinig geapprecieerd wordt.

‘Het nieuwe werken’, wat is dat nu net?

‘Het nieuwe werken’ is een begrip dat sinds de gezondheidscrisis van 2020 alsmaar meer omvang gekregen heeft. Mensen zijn het immers gewend geraakt om vanuit hun thuisomgeving – en dus een pak gezelligere ruimtes – te werken. Dat stelde hen niet enkel op hun gemak, ook zorgde het (in de meeste gevallen) voor een pak meer efficiëntie en inspiratie.

Nu, anno 2023, worden medewerkers opnieuw geacht van meer tijd op de werkvloer door te brengen. En daar wringt het schoentje. De thuiswerktrend heeft er immers voor gezorgd dat medewerkers een heel ander ideaalbeeld hebben gekregen van hoe hun werkplek er moet uitzien en welke faciliteiten deze moet bieden. Een toffe coffeecorner, een ruimte om te ontspannen tussen het werken door, een open werkvloer die inspireert, meer groen op kantoor… Het zijn slechts enkele van de voorbeelden van de eisen die werknemers stellen.

Voldoen bedrijven niet aan deze vereisten? Dan zijn hun medewerkers steeds minder geneigd om enthousiast naar de werkvloer af te zakken. Sterker nog: sommigen gaan hierdoor op zoek naar een nieuwe job.

5 tips voor een inspirerende werkplek

Maar hoe voorkom je nu dat medewerkers jouw onderneming verlaten omdat ze er zich niet thuisvoelen? Het kan op verschillende, laagdrempelige manieren.

Tip 1: Kies voor groen

Hebben we het over ‘groen’, dan spreken we in het bijzonder over het integreren van planten op de werkvloer. Planten hebben immers verschillende positieve functies: ze scheppen een huiselijke sfeer, geven de ruimte een pak meer kleur en zorgen ook effectief voor gezondere lucht.

Meer weten over de effecten van planten op de werkvloer en over de verschillende mogelijkheden bij Toon De Somer? Klik dat hier.

Tip 2: Zorg voor een recreatieve corner

Voor wie even niet achter zijn computer wil zitten, kan een recreatieve ruimte als een coffee corner, een zithoek of een buitenruimte erg goed van pas komen. Bovendien draagt zo’n ruimte bij aan de creativiteit en de productiviteit van medewerkers: het is een plek om even de gedachten te verzetten, een goede kop koffie te drinken, een leuk of constructief gesprek met een collaga te voeren of om frisse lucht op te snuiven. Dit alles zorgt letterlijk en figuurlijk voor een breath of fresh air.

Een tip? Maak van deze recreatieve ruimte ook een esthetisch mooie ruimte. Geef deze een mooie lik verf, vul de ruimte met mooi en comfortabel meubilair, zorg voor groen in de vorm van planten én voorzie voldoende natuurlijke lichtinval.

Tip 3: Geef iedereen een vaste werkplek

Hoewel flex desks erg in trek zijn bij bedrijven, kan het toewijzen van een vaste werkplek aan medewerkers ervoor zorgen dat zij zich sneller thuis gaan voelen op kantoor. Zo kunnen ze immers hun eigen bureau wat opsmukken en aankleden, wat een huiselijkere sfeer schept een huiselijke en bijgevolg ook resulteert in meer ontspannen en gemotiveerde medewerkers.

Tip 4: Ergonomie is key

Een andere, niet te onderschatten factor is het ergonomische karakter van het kantoormeubilair waarop of waaraan medewerkers moeten zitten of staan. Zo kan een slechte bureaustoel leiden tot ernstige rugklachten of andere kwalen. Een bureaustoel met een Pondomatsysteem, een systeem dat de gewichtsinstelling automatisch regelt, is een voorbeeld van een prima ergonomische optie.

Wil je niet dag-in-dag-uit weggezakt in een bureaustoel aan je computer zitten? Dan is een standing desk misschien iets voor jou. De standing desk is een soort bureautafel die in hoogte verstelbaar is, waardoor je er al zittend, maar ook al staand aan kan werken. Bovendien zou staand werken erg voordelig zijn voor je lichaamshouding.

Ergonomisch kantoormeubilair… Weet je niet waar beginnen? Wij weten wel raad! Bekijk hier onze ergonomische oplossingen.

Tip 5: Natuurlijke lichtinval

De inval van natuurlijk licht is van erg groot belang in kantoorruimtes. Het draagt namelijk bij tot de gezondheid van de medewerkers die er dagelijks werken, is beter voor het milieu én bespaart het je bijgevolg kosten.

Natuurlijke lichtinval heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo kunnen mensen die veel natuurlijk daglicht zien, zich een pak beter concentreren, zijn ze alerter en hebben ze ook een beter kortetermijngeheugen. Bovendien hebben medewerkers die veel natuurlijk daglicht zien, ook een beter dagritme. Dat heeft rechtstreeks impact op de productiviteit.

Ben je benieuwd naar wat we voor jouw kantoorruimte, showroom, horecazaak of hotel kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Bij Toon De Somer helpen we je graag verder.

Featured Items

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy