Ronde of rechthoekige vergadertafel?

De vorm van de tafel hangt vaak af van het aantal deelnemers. Bij een vergadering of meeting waar niet veel deelnemers aanwezig zijn, wordt het liefst een cirkelvormige vergadertafel gebruikt. Iedereen zit dicht bij elkaar en heeft rechtstreeks oogcontact. Voor een vergadering met een groot aantal deelnemers is de rechthoekige vergadertafel, met de leiders aan het hoofd van de tafel, de beste oplossing.

‘For men to be men, they must first all be equal’

Aan de tafel van Koning Arthur was iedereen gelijk aan de ander. Niemand was belangrijker en iedereen werd gehoord. Deelnemers aan ronde tafels lokken minder discussies uit en krijgen sneller het gevoel dat ze bij de groep horen. Dat is gebleken uit onderzoek van de University of Alberta en de University of British Columbia.

Mensen worden beïnvloed door de geometrische vorm van de tafel

Een kleine vergadering aan een ronde tafel kan ook zijn nadelen hebben. Zo kan het voorkomen dat de vergadering niet krachtdadig genoeg wordt geleid en het te gezellig wordt. Aan een vierkante of rechthoekige tafel is de sfeer vaak iets afstandelijker. Natuurlijk hoeft dit niet een nadeel te zijn, omdat de afstandelijkheid, de kwaliteit van vergadering kan verbeteren.

Natuurlijk is het belangrijk wat de beschikbare ruimte is. Ronde vergadertafels zijn niet ideaal voor veel deelnemers en nemen in verhouding ook veel plaats in.

Toon De Somer heeft allerlei verschillende vergadertafels in het assortiment. Maar ook voor advies op maat kunt u bij ons terecht.

Martex Anyware vergadertafel

[ssba]

Bezoek virtueel onze nieuwe showroom