Pieter-Jan steekt Kanaal over met supboard voor goede doel met behulp van Toon De Somer

Het Kanaal tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk oversteken op een supboard? Pieter-Jan Buekens, 29 en huisarts in Knokke-Heist, deed het afgelopen weekend! Met een hulpteam, dat bemand werd door enkele medewerkers van Toon De Somer, peddelde Pieter-Jan maar liefst 40km tussen Engeland en Frankrijk, en dat in minder dan 7 uur tijd. Met de actie zamelde Pieter-Jan geld in voor de kankerorganisatie Small Cell Ovarian Cancer Foundation. Loop mee doorheen de dag!

4u45: De laatste benodigdheden voor het vertrek richting Gravelines, in de Franse Westhoek, worden ingeladen en ook de laatste communicatie met de Franse en Britse kustwacht wordt gevoerd. Pieter-Jan Buekens, een huisarts uit Knokke-Heist, maakt zich klaar voor een lange, en vooral fysiek intensieve dag op zee.

6u45: Twee uur later komt het voltallige team aan op de vertrekbasis. Daar worden de laatste voorbereidingen gedaan, zoals het ombouwen van de steunen voor het supboard voor watertransport en een flinke bestelling bij de bakker voor een ontbijt op zee. Vanuit Gravelines steekt de motorboot met aan boord het voltallige team het Kanaal over naar het Engelse Dungness Light, vanwaar Pieter-Jan zal vertrekken.

10u58: Het is zover! Pieter-Jan steekt van wal en zet met zijn supboard koers richting Cap Griz-Nez. De juiste richting aangeven wordt door de begeleidende motorboot gedaan. Die vaart gedurende de hele trip zo’n 50 meter voorop, waardoor Pieter-Jan de juiste koers kan aanhouden. Eten krijgt de sportieveling steeds via een visnet aangereikt, zodat de oversteek ongestoord kan blijven verder gaan. Toch moet er hier en daar rekening gehouden worden met de scheepvaartwegen. “Volgens de regels mochten we de Franse shipping lines met de sup niet over varen, bij de Engelse mochten we dat wel. Om die reden zijn we dan ook vertrokken vanuit Dungness Light en niet vanuit Calais, wat betekent dat we zo’n 5 mijl minder moeten overbruggen,” vertelt Thomas De Somer, die Pieter-Jan tijdens zijn oversteek begeleidt.

pieter-jan op supboard

Op kilometer 25 krijgt Pieter-Jan het moeilijk. Het tempo vertraagt en de motivatie is even zoek. Maar geluk bij een ongeluk: de Franse scheepvaartweg is niet veraf, wat wil zeggen dat Pieter-Jan even aan boord moet. Gedurende 5 mijl kan hij op adem komen en opnieuw wat aan kracht winnen voor de laatste loodjes. Die rust en adem zorgen er uiteindelijk voor dat hij de laatste 3 mijl aan een stevig tempo kan uitpeddelen!

Uiteindelijk komt hij om 17u50 plaatselijke tijd aan op Cap Griz-Nez, en dat onder gejuich van de plaatselijke Franse bevolking. De eerste Belg ooit is hij, die het Kanaal met een supboard oversteekt. En dat op nog geen 6 uur en 15 minuten tijd.

Pieter-Jan zelf? Die is uiteraard erg fier op zijn eigen prestatie! Al stond hij, ondanks de zware fysieke inspanning, de dag nadien gewoon alweer om 6u30 te werken op de spoedafdeling…

Meer informatie over de actie en de geldinzameling vind je op Pieter-Jan’s Instagrampagina of hier: https://steunactie.nl/actie/sup-for-small-cell-ovarian-cancer-foundation/-11798

Featured Items

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy